ONDERWIJSGEBOUW LAPLACE TU/E

Modern Education Center voor de Technische Universiteit Eindhoven

Laplace, het voormalige Rekencentrum van de Technische Universiteit Eindhoven, is getransformeerd tot een campusbreed ‘Education Center’, met een eigen plek voor het Eindhoven Artificial Intelligence Systems Institute (EAISI). Voor deze opdracht werkte de Berghege Heerkens bouwgroep samen met CroonWolter& Dros | TBI in de bouwcombinatie Laplace Transformatie. Het ontwerp is van Team V Architectuur uit Amsterdam.

Complete transformatie
Het gebouw is voor de TU/e zowel architectonisch als cultuurhistorisch van waarde. Vanwege de functieverandering en de verouderde technische en bouwkundige staat was een grootscheepse renovatie noodzakelijk. In het ontwerp zijn kenmerkende elementen en kwaliteiten van het gebouw behouden of op eigentijdse wijze teruggebracht. Het resultaat is een gelaagd ontwerp, dat zowel in de grote gebaren als de kleinste details de originele architectuur eer aan doet.

Project
Transformatie Education Center Neuron
Locatie
Eindhoven
Opdrachtgever
Technische Universiteit Eindhoven
Architect
Team V Architectuur
Neuron TU Eindhoven (7)

Robuust en rank

Het Rekencentrum werd in 1972 speciaal gebouwd voor de allereerste computers. De begane grond hiervan bleef grotendeels intact en is ingericht met onderwijszalen en een ontmoetingsgebied met koffiepunt. Een nieuwe hoofdentree aan zuidkant zorgt voor een betere verbinding met de campus. 

De grootste transformatie vond plaats op de verdieping. Deze is helemaal gestript en voorzien van een nieuwe gevel. De originele stalen kolommen en een aantal kabinetgangwanden bleven bewaard, waardoor de originele structuur afleesbaar blijft. Originele kenmerken van de gevel, waaronder de balkons met rode buisprofielen en de lamellenzonwering, hebben ook in het nieuwe ontwerp hun plek gekregen. Maar dan in een nieuwe eigentijdse vorm. Zo is het karakteristieke samenspel tussen de robuuste onderbouw en ranke bovenbouw behouden gebleven.

Neuron TU Eindhoven (2)

Royaal en representatief

Op de verdieping lagen oorspronkelijk de kantoren van de rekenaars, gegroepeerd rond acht open patio’s. Deze zijn nu overkapt, met over de middelste vier patio’s één grote kap die hoger ligt dan de rest van het dak. Zo ontstaat een royale en representatieve ruimte midden in het gebouw die door een vide wordt verbonden met het ontmoetingsgebied op de begane grond.

De bouwcombinatie Laplacetransformatie, die bestaat uit de Berghege Heerkens bouwgroep en CroonWolter&Dros TBI, is nauw betrokken geweest bij de uitwerking van het Technisch Ontwerp en het Uitvoeringsgereed Ontwerp. De werkzaamheden namen ruim een jaar in beslag waarna het gebouw in gebruik is genomen op 28 maart 2023.

Lees het artikel in vakblad Pi

De Berghege Heerkens Bouwgroep

Dankzij onze ijzersterke krachtenbundeling met familiebedrijf Bouwbedrijf Berghege uit Oss is een bouwgroep ontstaan die behoort tot de top van Nederlandse bouwbedrijven. Onafhankelijkheid, trots, samenwerking, korte lijnen en nuchterheid vormen de pijlers onder onze werkwijze. Met 330 medewerkers én met onze opdrachtgevers: Samen maken wij de hoogste bouwambities waar! 

Meer over de bouwgroep
Bussen Hvb En BB